Vekst og nye prosjekt ved Virma-elven

Våren og sommeren har forlengst satt sitt preg på Kola. Langs elva Virma som svinger seg gjennom byen Lovozero, gror det også fram nye prosjekter. "Olgas systue" er etablert på nytt og holder til i en enebolig like ved den vakre elva.

Langs elva Virma i Lovozero ligger både  fabrikker, blokker og boliger.
Langs elva Virma i Lovozero ligger både fabrikker, blokker og boliger.

Olgas systue er i gang igjen

Tekst: Svetlana Sedneva Foto: Aleksandr Astafev

 

I mai ble det startet et prosjekt til på Kola som finansieres av Norges Samemisjon. Prosjektet «Olgas systua» ledes av Olga Melentjeva, og gjennomføres i Lovozero.

 

Det er valgt ut tre kvinner som skal delta i arbeidet med samisk håndverk, duodji fra kl. 09.00 til 14.00, fra mandag til fredag. Formålet er å støtte samiske kvinner som er i en vanskelig livssituasjon.Olga Melentjeva, nr to fra høyre, viser forklarer ulike teknikker og produkter fra sin PC. Svetlana Sedneva, nr to fra venstre, er Samemsjonens koordinator for prosjektet.

 

Dagen begynner med bønn for dagen og deretter lesing av Bibelen, spesielt Salmenes bok. Da jeg kom og besøkte dem i slutten av mai, satt de ved en datamaskin og diskuterte hvilken produksjon de skulle sette i gang med. De første produktene ønsker de å selge på Vuonnamárkanat som er et salgsmarked med samisk profil som årlig finner sted i Varangerbotn. I 2018 arrangeres markedet lørdag 1. september. Salgsinntektene går tilbake til Samemisjonens arbeid.Materiale og stoff drøftes med arbeiderne.

  • Publisert